Hoe de juiste bowlingbal kiezen?

Designed by WM
Het is zeer belangrijk om de juiste bowlingbal te vinden daar dit immers mee bepaald om een perfecte strike of spare te gooien.

Het gewicht
Er zijn verschillende soorten bowlingballen in verschillende gewichten van 6 tot en met 16 pounds.
De bowlingbal mag niet te veel maar ook niet te weinig wegen. Wees dus niet overmoedig en neem geen te zware bal van bijvoorbeeld 16 pounds. Want na een tijdje zullen uw spieren te veel gaan verzwakken. We weten uit ervaring dat een te zware bal kan leiden tot blessures.
Een te lichte bal is dan weer niet goed, daar je te hard kunt gooien en daarbij te veel kracht kan zetten op de bal met gevolg dat de richting waarin de bal moet rollen volledig verkeerd rolt.
Het is dus belangrijk om de perfect wegende bal te vinden zodoende deze meester te zijn.

Soorten bowlingballen
In hoofdzaak zijn er 2 type bowlingballen:

Strike-ballen: In deze ballen is het gewicht niet gelijkmatig verdeeld. De zwaardere delen zijn in een paddenstoelvorm ge├»ntegreerd in de bowlingbal. Zo'n bal zal op het einde van de baan wat afdraaien naar links, naar de kopkegel toe, dit noemt men effect. Het effect wordt automatisch bekomen door de paddenstoelvorm in de bal. Je hoeft dus zelf geen effect te geven met uw arm tijdens het gooien. En zoals het woord 'Strike-bal' al doet vermoeden is deze bal geschikt om strikes mee te scoren.

Spare-ballen: Dit type van bowlingbal heeft over heel de bal een egaal gewicht die gelijkmatig verdeeld is. Deze worden vaak gebruikt om recht op een kegel te mikken. Hierbij draait de bal niet af. Zolang je er natuurlijk zelf geen effect op heeft met uw arm tijdens het gooien natuurlijk. Bijna alle bowlingballen die je terug vindt in bowlingclubs zijn 'spare-ballen'.

De juiste vingergaten
Let er goed op dat de gaten waar uw vingers in moeten kunnen niet te groot nog te klein zijn. Je hebt immers een ideale grip nodig om de bal te kunnen gooien.
Te grote gaten zorgen er voor dat je te weinig grip hebt en kan leiden tot het te vroeg loslaten van de bal tijdens het gooien.
Te kleine gaten waar je vingers in vastgeklemd zijn kunnen er dan weer voor zorgen dat de bal blijft hangen aan uw hand. Zo kan het gebeuren dat de bal te laat op de bowlingbaan terecht komt. Met het effect dat de richting zoek raakt en de bal met een grote smak op de bowlingbaan terecht komt.
Zorg er ook voor dat de gaten niet te ver of te dicht van elkaar staan. Maar zorg er voor dat de bal perfect in uw hand past.
Welke vingers moet je ook alweer gebruiken om de bal vast te houden?
De duim in het onderste, verste gat, uw wijsvinger en uw ringvinger in de 2 bovenste gaten.
Nadelige gevolgen van een niet passende bal zijn:
- minder richting
- minder flow
- krampachtig vasthouden van de bal
- minder controle over het totale gooien van de bal
- blessures

Types en Merken van bowlingballen
Er zijn gewone rechte ballen om  spares mee te gooien, deze zijn ideaal voor beginners. En er zijn licht hoekende, medium hoekende en zwaar hoekende ballen voor de professional bedoeld om strikes mee te scoren.

Het bekendste merk is uiteraard Brunswick. Maar er bestaan ook bowlingballen geproduceerd door: Columbia 300, Ebonite, Legend, Morich, Roto Grip, Storm, Track en Hammer.

Vraag het aan een professionele bowler
Vraag aan andere professionele bowling spelers welke bowlingbal zij gebruiken en wat ze uw zouden aanraden. Vraag hen om hun bowlingballen eens te mogen gebruiken om te kunnen vergelijken.

Waar moet op letten bij het kiezen van een bowlingbal?
- Het gewicht, is ze niet te zwaar, al dan niet te licht?
- Kies ik ene 'Strike-bal' of een 'Spare-bal', de meeste professionele spelers hebben er van elk 1.
- Hebben de gaten van de bowlingbal de juist grote en staan ze op de juiste afstand van elkaar zodat de bal goed hanteerbaar is?

No comments:

Post a Comment