Wordt een professional in het Bowling-spel! (uitleg en bowling tips)

Je hoort het wel eens vaker: Strike! en alle kegels op uw baan vallen in 1 keer om, u krijgt 10 punten en de punten van de volgende beurt tellen dubbel!

Gaat u wel eens graag met vrienden naar een bowling maar weet je niet hoe aan het spel beginnen, of wilt u uw bowling prestaties verbeteren?

Dan bent u HIER aan het juiste adres!

Hoe word je een bowling specialist?
We zullen beginnen met de basisregels van het spel met een aantal tips hoe u zich die strike kunt behalen. Professionelen zullen aan de hier zeker en vast ook professionele tips zoals effectballen kunnen leren.
Eén iets wat ik in ieder geval al wil meegeven is het volgende:
Bowling is een spel: dit betekend dat je kunt winnen maar ook verliezen, het heeft grotendeels te maken met een goeie techniek, de juiste positieve houding, concentratie, en de juist bal kiezen. Maar ook veel oefening (oefening baart kunst) en vooral een portie geluk zijn zeker van toepassing in dit spel. Laat u in het begin niet ontgoochelen door de povere resultaten, naarmate u meer zult oefenen en bepaalde technieken onder de knie krijgt worden de resultaten alleen maar beter. Dit hangt zelfs van dag tot dag af. U zult ook ondervinden dat voor sommige technieken er altijd een eigen interpretatie mogelijk is om die 10 punten te halen. Iedereen ontwikkeld en gebruikt de technieken op zijn eigen manier. Maar probeer soms eens een andere techniek, wie weet kan deze u nog beter scores opleveren. Een nieuwe techniek aanleren vergt tijd en oefening natuurlijk, maar waarom eens niet proberen, na een tijdje zou u wel eens uw gemiddelde score of topscore de spits kunnen opdrijven.

BASISREGELS EN GEBRUIKELIJKE VOORWERPEN

Het schoeisel
Een gepast schoeisel die goed zit en nauw aangesloten is aan uw voeten is een must. Let er op dat ze niet te klein zijn zodat uw voeten niet gekneld worden. De zolen zijn voorzien van leder of kunststof om beter tot aan de streep te 'glijden'.

Schoenen uit een bowling huren die door andere mensen gedragen wordt zijn niet altijd ideaal, soms kan het zijn dat de toppen van de zolen los zitten, dat de klevers niet meer goed hechten of dat de schoenen gewoonweg versleten zijn en de zool gewoon te glad is.

Gaat u regelmatig bowlen koop u dan een paar degelijke bowlingschoenen die de bowlingbaan niet beschadigen. Let erop dat deze schoenen goed zitten, alsof je ze de hele dag zou kunnen aanhouden.

Designed by WM
De bowlingbal
De bowlingballen bestaan uit een ronde bal met 3 gaten in voor de duim, de middelvinger en ringvinger. Het gewicht word uitgedrukt in pond, niet in kilogram. Meestal is het gewicht met een cijfer aangegeven, gaande van 6 tot 16 pond. Dit komt overeen met 2,5 tot 7,5 kilogram.
Er bestaan een aantal soorten bowlingballen. De meest gewone is bedoeld om rechtdoor te spelen al kan men er manueel effect aan toevoegen door met de handen een kleine draai te geven net voor de bal te lossen.
Er bestaan ook zogenaamde 'Strike' ballen. In de bal is er een soort onevenwicht gemaakt door meer gewicht aan 1 kant te voorzien. Als je de bal in 2 zou zagen zou je een soort paddenstoel zijn. Ze zijn meestal voorzien van een stip die aangeeft waar het zwaarste deel in de bal zit. Met deze ballen moet geen effect meer gegeven met de handen. Door hun verdeelde gewicht draaien van zelf in een boog, zelfs als je deze recht gooit. Doordat de bal op het einde iets naar binnen gaat draaien moet je iets meer naar rechts gooien om in het midden uit te komen. Linker-handige mensen moeten dus iets meer naar links gooien. De bal kan al dan niet gereinigd en ingesmeerd worden met speciale olie om ze daarna met een doek in te wrijven, zodat de bal beter over de bowlingbaan 'zweeft'.
Kom hier te weten hoe je de juiste bowlingbal moet kiezen.

De bowlingbaan
Enkele bowlingbanen naast elkaar
Bowlingbaan

De baan is gemaakt van hout of kunststof en is voorzien van een laagje olie om de snelheid van de bowlingbal te bevorderen. Naast de bowlingbaan bevinden zich aan beide zijden een goot waar je liever niet in terecht komt met uw bowlingbal wanneer u kegels wilt scoren. Op de baan zijn er verticale strepen en zwarte bolletjes voorzien om uw beginpositie te bepalen en om te zien naar welk bolletje je moet mikken met de bal, of hoeveel streepjes links of rechts van dat bolletjes om ten einde een pokket-bal te kunnen gooien.

De kegels
Bowling kegels
Er zijn altijd 10 kegels (pins) aanwezig bij de 1ste worp. Deze staan in en driehoek met vooraan de kopkegel. Deze is zeer belangrijk omdat men moet proberen altijd deze kegel te raken om zoveel mogelijk punten te scoren. Komt de bal te recht op deze kopkegel dan kan men een 'split' als resultaat krijgen. Dit betekent dat er in de uiterste linkerhoek en uiterste rechterhoek 1 of meerdere kegels blijven staan. Het is extreem moeilijk om in de 2de beurt alle kegels om te gooien. Daarom moet men bij de eerste beurt altijd op de rechterkant van de kopkegel proberen te mikken, om meer kegel mee te hebben, dit heet dan 'poket'. Als men de kopkegel links raakt dan spreekt men over 'brooklyn', meestal vallen er dan minder kegels om, maar het is niet uitgesloten dat je ook een strike kan bekomen met een brooklyn-bal.

De puntentelling
Vroeger werd de score zelf opschrijven, tegenwoordig doet de computer dat.
De scores die men bekomt gaan als volgt.
Een spel bestaat uit 10 beurten (frames). 1 beurt bestaat op zich uit 2 worpen .Indien Alle kegels in een keer omgegooid zijn krijg je een strike (je mag dan maar 1 keer gooien), je krijgt dan 10 punten + de punten van de volgende twee worpen extra. Als je de kegels met twee worpen omgooit dan krijg je een spare, deze zijn 10 punten waard + de punten van 1 worp extra. Voor de rest telt elke omvergeworpen kegel voor 1 punt. De scores worden per beurt opgeteld.

Tips bij het gooien van de perfect strike

Meer dan 100 bowling tips bij het spelen van een bowlingspel vindt je op deze link.

Jullie zijn altijd welkom met suggesties en foto's, te mailen naar: archi-vision@hotmail.com

No comments:

Post a Comment